עצם המהות במילה "אישה" וההגדרה של הגבר כ"איש" כבר מראים לנו שלכל אחד מהות שונה, שהרי אם היו בעלי יכולות שוות או ייעודים שווים, לא היה צורך בבניית אישות שונה. הרי מה הבעיה לבורא עולם ליצור יצור רב-תכליתי, איש או אישה, ולפתור הרבה בעיות שלכאורה קיימות? אך לא כך הם פני הדברים .
דרך אגב שמו של הבורא על פי הקבלה מופיע בשמות האיש והאישה: "איש ואשה זכו שכינה ביניהם לא זכו תורידו אותיות י' וה' אש אוכלתם". ד' שם את שמו ב"איש" באות י', ובאישה באות ה', והבטיח: אם תשתפו אותי בחיי היום-יום – זכיתם, ואם לא – אקח את שמי מביניכם. והתוצאה? "אש" נשארה מה"איש", ו"אש" נשארה מה"אשה". אז המתכון די פשוט: שיתוף פעולה. ואז מובטח שמי שהמציא אותנו, כשאנחנו בעצמנו עדיין לא מבינים את עצמנו, יודע הכי טוב מה באמת טוב בשבילנו.
אז איך מסתדרים? התורה מחייבת אותנו הגברים לשמוע בקול האישה. האישה ביהדות היא עקרת הבית, ולמעשה עיקר הבית, ולא כפי שחושבים לצערנו מתוך בורות. ועל זה אמרו חז"ל: "השרוי ללא אשה, שרוי ללא ברכה", משמע שללא האישה אין תכלית. ומי שהגה את הרעיון שהאישה לא נחשבת היא התרבות המערבית, שאנו נדבקים אליה ללא סיבה, שהרי הכול נמצא כאן פשוט מתחת לאף – בראשית ב' יח': "ויאמר ד' אלוקים לא טוב היות האדם לבדו אעשה לו עזר כנגדו"; בראשית פרשת וירא כא' יב': "ויאמר אלוקים […] כל אשר תאמר לך שרה שמע בקולה".
האישה במהותה הוגדרה כמי שיש לה בינה יתרה מהגבר, ולא בכדי נערה בוגרת נחשבת כזו בגיל 12, ואילו הבן רק בגיל 13. אז איפה זה מתחיל? תסכימו אתי שאי אפשר לנהל ממשלה עם שני ראשים, שהרי זה מתכון בדוק לכישלון. אולם שני שרים, שר החוץ ושר הפנים, באותה ממשלה יפיקו את מרב התועלת אם לשניהם המדינה חשובה. שיתוף פעולה ביניהם רק יקל עליהם. תפקיד האישה הוא ניהול הבית על כל אופניו בשל תכונותיה: סבלנות, רגישות, עדינות, רכות, חוש אסתטי, מוכנות לשינויים, חינוך (משמע עיצוב הדור הבא). הגבר, שהוא יותר מחוספס, תפקידו להתמודד עם עניין הפרנסה. כאשר היוצרות מתהפכות מתחילות בעיות. עם זאת, שילוב של השניים ותמיכה הדדית יכולים להביא לתוצאות בריאות.
חז"ל, שראייתם הייתה על-חושית בכושר הניתוח וההבנה של הנפשות הפועלות, הנחו אותנו לדורות. ואם תשאלו מכוח מה קיבלו חז"ל את העצמות, התשובה היא מכוח החכמה האלוקית. כח מה? "חכמה". חז"ל לא היו אנשים מזוקנים עם ג'לביות. חז"ל קיבלו הנחיות ברורות המוכיחות את עצמן היום בעידן ההיי-טק: היקף הירח והשמש, מספר הכוכבים, המרחק לכל המערכות האסטרונומיות, גנטיקה, מדע, בריאות, סיסמולוגיה – בקיצור, הכול נכתב ותועד בגמרות ובמשניות שנכתבו לפני אלפי שנים, והמדע של ימינו מאשר אותם. אז למה לרעות בשדות זרים?
חז"ל קבעו שהאישה היא עקרת הבית מלשון עיקר וכי יש לכבדה יותר ממה שאפשר. יש לשמוע בקולה, היא מקור השפע ולהיזהר בדמעותיה. "אשת חיל" נכתב בידי החכם באדם שלמה המלך, ובו הוא מהלל את האישה. לא סתם נקרא משפט זה בכל ערב שישי בזמן הקידוש, ושלא נדע נאמר בהספד של כל אישה. אז כל ניסיון של עיוות מבחינת היהדות לגבי כבוד האישה גובל בבורות. לא היהדות היא המקור למיגור האישה או להשפלתה. איך מונעים את כל התופעות הנוראיות של אחוז גירושים גבוה? חוסר הכבוד? משפחות חד-הוריות? חוסר אמון במוסד הנישואין?
לפי נתונים סטטיסטיים במדינת ישראל אחוז הגירושין נושק ל-37 אחוזים, כלומר מתוך עשרה זוגות שמתחתנים כמעט ארבעה מהם יתגרשו. ואם זה נראה לכם מפתיע, חפשו בסביבה הקרובה שלכם ותגלו לא אנשים שנמצאים בסטטוס הזה. אז מה עושים? נצמדים למתכון הידוע, הפשוט והמדויק, זה שלמדנו מההורים שלנו: ללמוד לכבד, לשתוק לפעמים ולא לריב על כל שטות, להימנע ממשחקי כבוד ופרגון הדדי.
הרבה זוגות עושים את טקס החינה לפני החתונה. המילה "חינה" היא ראשי תיבות של המילים: חלה, נידה והדלקת הנר. אז אין ספק שאם נצמדים להוראות, היצרן מוכן לתת שירות שוטף ללא הגבלת זמן. קחו את זה כחומר לשבת. אתם תגלו שיש לכם בדיוק את מה שאתם מחפשים ממש בבית, ואין צורך לשנות או לחפש במקומות אחרים.
שבת שלום,
נחום תמיר, נומרולוג